Tarinamme

Unelmointi on vaarallista. Unelma voi toteutua, kuten kävi Keski-Uudenmaan Yhdistysverkostolle, kun vanha Sahan koulu saatiin Keski-Uudenmaan Yhdistysverkoston järjestötaloksi. Mika Väisänen toi julki oman unelmansa, sai vastakaikua ja kolmen yhdistyksen voimin lähdettiin liikkeelle kasvattamaan verkostoa kuuden kunnan alueella: Järvenpäässä, Keravalla, Tuusulassa, Nurmijärvellä, Mäntsälässä ja Pornaisissa.

Järvenpään Seudun Invalidit ry:n puheenjohtaja Mika Väisänen alkoi vuonna 2006 unelmoida järjestötalosta. Ajatusta ruokki hedelmällinen yhteistyö Kuka vaikuttaa -hankkeen vetäjän Anne Aholaisen kanssa.  Mika otti yhteyttä ensin Järvenpään Reumayhdistykseen, jossa kopin otti puheenjohtaja Seija Lahti. Kolmas yhdistys, jota pyydettiin kumppaniksi oli Setlementti Louhela ja toiminnanjohtaja Synnöve Sternberg.

Nämä kolme yhdistystä allekirjoittivat Järvenpään Yhdistysverkosto ry:n perustamispaperit ja Mika Väisänen aloitti hallituksen puheenjohtajana 2007. Mika toimi myös toiminnanjohtajana luottamushenkilön mandaatilla, kunnes vuonna 2009 hänet saatiin palkattua toiminnanjohtajaksi ja Johanna Sakko projektityöntekijäksi. Synnöve Sternberg aloitti hallituksen ruorissa toukokuussa 2008. Matka kohti unelmaa sai vahvaa taloudellista tukea lentoonsa, kun Yhdistysverkoston hallinnoima ja Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama Järjestötalo Järvenpäähän - kumppanuushanke käynnistyi. Matkan varrella myös yhdistyksen nimi laajeni koskemaan Järvenpään lisäksi koko keskistä uutta maata ja Keski-Uudenmaan Yhdistysverkosto näki päivänvalon vuonna 2008.

Järvenpään kaupungin avustuksella vanha Sahan koulu saatiin yhdistyksen käyttöön remontin jälkeen ja varsinainen toiminta talossa käynnistyi syksyllä 2010. Siitä alkaen se on toiminut järjestöjen talona järvenpääläisille yhdistyksille.

Vuonna 2011 hallituksen puheenjohtajana aloitti Annikki Ahlqvist ja yhteisökoordinaattoriksi napattiin Soile-Maria Linnemäki. Vapaaehtoisuus on verkoston toiminnan ytimessä, joten tähän tarinaan kuuluvat oleellisesti kaksi vapaaehtoista Seija Lahti ja Helvi Söderlund. Heidän lisäkseen verkostossa toimii iso joukko muita ihmisiä, jotka ovat antaneet ja antavat arvokkaan aikansa yhteiseksi hyväksi.

Nykyisin vanha Sahan koulu Järvenpäässä on tunnettu ja vilkas toimintakeskus, jossa alueen yhdistykset järjestävät avointa ja vapaaehtoisuuteen perustuvaa toimintaa monella eri tasolla. Väisäsen työn ja koko yhdistysverkoston toiminnan arvostuksesta ja tärkeydestä puolesta puhuu Mika Väisäsen valinta vuoden järvenpääläiseksi 2013. Jäsenyhdistyksiä oli vuonna 2014 yhtä vaille neljäkymmentä ja ihmisiä - jäsenyhdistysten jäseniä, on verkoston vaikutuspiirissä lähes 18 000, suomalaisen pikkukaupungin verran.

Yhdistysverkosto kehittyy ja kasvaa ja houkuttelee yhä uusia toimijoita mukaan. Unelma jalostuu kohti uutta suuntaa aina kulloisenkin tilanteen mukaan. Luottamuksen syventäminen ja yhteistyön terävöittäminen jäsenten kesken, verkoston sisäisen rakenteen vahvistaminen, on alkavan vuoden tärkein tehtävä.

Vuoden 2013 alussa yhdistysverkoston koordinoima Tukipolkuja -hanke käynnistyi Raha-automaattiyhdistyksen avulla. Nimensä mukaisesti hanke tarjoaa tukipolkuja: innovatiivisia, terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia tukevia palveluja pilottikuntiin eli Järvenpäähän ja Nurmijärvelle.